Tabasco

Tabasco er en kraftig krydret sovs, baseret på stærke røde peberfrugter (chili).

Den skal bruges med aller største varsomhed. Dråbevis er tilstrækkeligt.

Anvendelse

Tabasco tilsættes marinader, sovse og dips for at give lidt “extra spice”.

Den er også kendt fra drinken Bloody Mary. Eller fra Æselspark, der er vodka i et shotglas med tabasco efter smag, lidt salt og lidt peber.

Timian

Timian (havetimian – Thymus vulgaris) vokser vildt i Middelhavsområdet, hvor det er almindeligt som vildtvoksende. Den er i familie med mynte. Når den blomstrer kan de forskellige varianter blomstre i forskellige farver, som lille, lyserød og hvid.

Du kan fint have det som en del af din krydderurtehave, fx i et bed eller en krukke. Timian er flerårig og kan godt tåle at stå ude i en dansk vinter og alligevel være fin næste sæson.

Timian kan samles hele sommeren. Hvis du ikke bruger den friskplukket, bør du lægge den til tørre hurtigst muligt efter den er plukket – det gøres bedst før blomstring.

Aktiv del

Bladene og de overjordiske skud.

Anvendelse

Timian anvendes som hostemiddel ved bronkitis og kighoste. Det er slimløsende og aktiverer fimrehårene i luftvejene.

Det kan anvendes ved kroniske infektioner, især af svampe.

Udvortes kan timian bruges til iskias- og reumatiske smerter.

Ellers kan timian bruges her:

  • Mavekatarer, bakteriedræbende
  • Reducerer tarmluft
  • Kvindelidelser
  • Godt til svagt udviklede børn, men skal bruges langsomt
  • Herpes

Almindelig anvendelse

Timian er god som te. 2 tsk. timian overhældes med en kop kogende vand, trækker 10 min. og sies. Teen kan sødes med honning. Indtag højst 3 kopper dagligt.

Og så kan den anvendes også som krydderurt. Den smager stærkt og lidt bitter. Der er mange – især sammenkogte – retter, der vinder ved et skud timian. Prøv også at krydre kalveculotten med timian, som supplement til salt, peber og hvidløg.

Timian har fra gammel tid været brugt til gule ærter, svinekød og krydderfedt.

Timian passer sammen mer persille og laurbær til suppevisk (bouquet garni). Den er god i postejer, mange grønsager og i marinader.

Hjemmelavet snaps baseret på timian er rigtigt godt til det danske frokostbord med sild, æg og leverpostej. Det gode ved denne snaps er, at den er ret nem at lave (nogle stilke i klar snaps, trække, filtrere, hvile). Desværre holder den ikke ret længe (som i: den er så god at den bliver drukket hurtigt).

Et tip til snapsen er at blande citrontimian i – gerne også blomsterne. Det giver den et helt særligt strejf, som det er let at sætte pris på.